Kesän 23 työsuunnitelmat

Kesälle 23 on suunnitelmissa useita työkohteita. Pääsemme muutaman välivuoden jälkeen päätyöhömme, eli saneeraamaan vanhaa verkostoa. Pari vuotta on mennyt lähinnä uudisrakentamisen merkeissä Vangasjärvellä ja Aseman projekteissa sekä Kukkarojärven syöttöjohdossa.

Saneerauskohteita on muutama piikissä ja ne odottavat vain roudan sulamista. Kesällä olisi tarkoitus saneerata Naavatie Kontiopuistossa, Harjukadun putkiston liitos Joroistentielle, Kukkaromäessä Purotien saneerauksen lopputyöt ja Tahiniemessä Reunakadulla viemäriä pitäisi pari kaivoväliä uusia. Pienempiä korjauskohteita on myös piikissä muutamia. Ratakadun saneeraus on niinikään harkinnassa.

Suunnitteilla olevat Partaharjun ja Telataipaleen verkoston laajentamishankkeet jätetään vielä jäihin, kun kiinnostusta ei liittymisiin näyttänyt olevan tarpeeksi ja siten liittymähinnatkin olisivat muodostuneet melko suuriksi.

Pumppaamoita olisi pari kappaletta saneerattava, ainakin Tahiniemessä Mesikujan pumppaamo ja Asemanlahden pumppaamo.

Saneeraustyöt tullaan tekemään ehkä yhtä pumppaamosaneerausta lukuunottamatta omana työnä kuten aina ennenkin. Oma työ on aina helpoin ja taloudellisin menetelmä kohteissa, joissa meillä on osaamista omasta takaa. Verkostojen saneeraaminen on erittäin kannattavaa työtä, siten saadaan vuotojen määrää pienennettyä ja vuotovesiä pois puhdistamolta.

Kesän työohjelma on vielä hyvin joustava ja tulee varmasti muuttumaan jonkin verran kun muut instanssit ovat työohjelmansa laatineet ja niitä sovitellaan yhteen. Aikatauluja myöskin vielä sovitellaan lomien yms. mukaan. Työohjelman voi myös keikauttaa kokonaan joku akuutti ongelma joka vaatii pikaista korjausta.

Kehitysprojekti etäluettavien vesimittareiden saamiseksi on myöskin menossa ja pääsemme varmaan pian pilottivaiheeseen. Tekniikka on tuollakin saralla hieman nytkähtänyt eteenpäin ja uusia tuotteita on tullut markkinoille. Tavoitteena on, että tänä vuonna saataisi jo koekäyttöön muutamia kymmeniä mittareita. Tavoitteena on saada sellainen mittarijärjestelmä josta myös asiakas saisi mahdollisimman paljon hyötyä ja tietoa.

Verkoston mallinnus on myös työn alla, verkostoon on asennettu useita paine- ja virtausmittareita, joiden avulla yhteistyökumppanimme rakentaa niistä verkostomallia. Siitä saadaan mm. vuodonhakuun työkalu, jolla voidaan kohdentaa saneerauksia entistä tarkemmin.

Verkostotyömaat ovat tänä vuonna Verkostopäällikkö Mika Elorannan vastuulla, mutta minäkin olen niissä vielä vahvasti mukana.

Ari Haikarainen

Vesihuoltopäällikkö

Pieksämäen Vesi Oy