Vesikatko Kontiopuistossa Laaksotiellä

1.7.2020 klo8:28

Valitettavasti ongelmia tulee vain lisää. Laaksotien vesille saanti viivästyy vielä jonkin aikaa osaongelmien vuoksi. Saatanee kuitenkin aamupäivän aikaan vedet päälle. Muualla verkostossamme on ongelmia sähköjen puuttumisen vuoksi, paineenkorotukset ei kaikkialla toimi eli taajaman ulkopuolella on heikkoja paineita ja paikoin vettä ei tule. Jätevedenpuhdistamo kuitenkin saatiin toimimaan kun sähköt palasi. Virtasalmen vedensaanti alkaa olla myös sähköjen puuttumisen vuoksi heikkoa. Jätevesipuolella on imuautoralli päällä, kun pumppaamoille ei tule sähköjä tai niitä on vikatilassa. Noitakin on verkostossamme liki 100 kpl eli vie aikansa ennen kuin ne saadaan pelittämään normaalisti. Nyt täytyy vain maltilla odottaa, että kaikki ongelmat saadaan selvitettyä. Sähköyhtiöilläkin alkaa miehetkin olla varmaan jo aika piipussa kun ongelmia on kohta vuorokauden verra korjailtu.

1.7.2020 klo 7:19

Valitettavasti eilinen myrsky sotki aikataulut totaalisesti. Vedet saatanee päälle tuossa pian kahdeksan jälkeen. Osa työmaalle varatuista miehistä sekä mm. imuauto joutuivat pelastustehtäviin eilisen myrskyn vuoksi. Jätevedenpuhdistamo on useita tunteja ilman sähköä ja siellä uhkasi vesi nousta tulopumppaamossa niin paljon, että olisi syntynyt suurta vahinkoa ilman suuria pumppaustoimia.

Suunniteltuja asennustöitä ei kuitenkaan voinut enää peruuttaa vaan ne on tehtävä loppuun saakka. Asentajien arvio oli noin kahden tunnin viivästyminen. Harvoin näitä aikataulupoikkeamia on tullut, ensimmäinen minun aikananani reiluun 30 vuoteen.

 

30.6.2020

Ensi yönä (30.6-1.7) tai seuraavana(1.7-2.7) tulee Kontiopuistossa vesikatko klo 22:00-06:00. Se, että kumpana yönä katkon aiheuttava työ tehdään, riippuu säästä ja tämänpäiväisistä esillekaivuista. Vanhat verkostokartat ovat osoittautuneet hieman epäluotettaviksi ja sen vuoksi todellinen osien tarve hahmottuu vasta, kun putket on saatu kaivettua esille. Esillekaivua hankaloittaa sade ja etenkin se, että nuo kaivupaikat on muutenkin hyvin vetisiä ja vaikeita pitää kuivana. Kytkentöjä on tarkoitus yön aikana tehdä kolmessa eri kaivannossa Laaksotiellä, Joroistentiellä sekä Hansatiellä.

Vesikatko on Laaksotiellä välillä Kontiopuisto-Joroistentie sekä Joroistentiellä välillä Levysepänkatu-Rautatieasema. Tällä kertaa en sano, että katko voi olla ilmoitettua lyhempikin koska työtä on noissa kytkennöissä paljon ja miehiä vähän. Jo pelkästään putkien tyhjentäminen venttiilien sulkemisen jälkeen vienee jo parisen tuntia. Riskinä vielä on aina, että jollei venttiilit kunnolla pidä, laajenee sulkualue ja homma pitkittyy.

Koska tuossa työssä on aika paljon epävarmuustekijöitä, niin kehottaisin alueen asukkaita varaamaan vettä aamukahville ja vessojen huuhteluun pari ämpärillistä. Katkon jälkeen pääsee veteen väkisinkin ilmaa, joka voi aiheuttaa samentumia. Samentumista pääsee erooon vain vettä kunnolla juoksuttamalla.

Noiden kytkentöjen jälkeen saadaan kaivannot peittää ja palautettua nuo hieman hankalat liikennejärjestelyt ennalleen, joskin alueella toimii meidän lisäksi suuntaporarit ja kaapelin kaivajat ja heilläkin on omat liikennejärjestelynsä.

Koko projekti alkoi siitä, kun viemärikuvauksissa havaittiin viemärin painuneen pahasti Joroistentien alituksessa. Koska painumaa ei voi korjata muuten kuin kaivamalla ja tekemällä viemäri uudestaan, uusittiin samalla myös torniin vettä johtava syöttövesijohto. Tuo uusiminen on taasen helpompi tehdä ottamalla käyttöön 90-luvulla rakennettu syöttövesijohto välillä Levysepänkatu-Ratakatu. Näin ei tule ylimääräisiä väliaikaisia venttiilejä, eikä tarvitse mennä tekemään vesijohtokytkentöjä sähkökaappien alle. Kaapelit ja sähkökaapit kun on taas kerran laitettu vesijohtojemme päälle.

Projekti on kasvanut ja pitkittynyt, mutta se ei ole vesihuoltotöissä mitenkään uutta. Aina kannattaa tehdä kaikki kuntoon mikä kaivantoalueelle tulee eteen. Pyrimme vielä aina ennakoimaan tulevat tontti yms. muutokset niin hyvin kuin se vain on mahdollista. Näin tulee kyllä suunnitelmiin muutoksia, mutta niitä on vain työn aikana tehtävä.