Vesijohdot on Pieksämäellä kunnossa.

Pieksämäen Lehden juttu 26.3.2019

 

”Viime viikolla Pieksämäellä oli kaksi vuotoa vesiverkostossa: yksi Naarajärvellä tiistaina ja toinen Kanneltiellä Nokkalassa. Alkuvuoden aikana putkirikkoja on ollut Pieksämäen Veden alueella jo viisi, kun niitä viime vuonna oli yhteensä neljä ja sitä edellisenä viisi.

Pieksämäen Veden toimitusjohtaja Matti Laaksonen kertoo, että kaikki alkuvuonna sattuneet vuodot ovat olleet routavaurioita.

– Tänä vuonna routa kurittaa meitä. Mitä olen kuulostellut, samantapaisia ongelmia tuntuu olevan myös muilla vesilaitoksilla, Laaksonen kertoo.

Putkirikkojen poikkeuksellisen suuresta määrästä ei voi vetää dramaattisia johtopäätöksiä putkien yleisestä kunnosta.

– Kyse on sattumasta. Vesijohtoverkostoa on korjattu vuodesta 1987 saakka eli todella pitkään. Verkosto on meillä hyvässä kunnossa, mutta toki tehtävää riittää eikä voida olla toimettomana.

 

Vesijohtoverkoston kuntoa voi arvioida paitsi putkirikkojen määrällä myös katsomalla laskuttamattoman veden osuutta. Pieksämäellä kymmenen vuoden aikana osuus on ollut 15–20 prosenttia.

– Määrä heittelee vuosittain, eikä selkeää trendiä ole suuntaan tai toiseen. Suomen keskiarvo on aika tarkkaan 20 prosenttia, Laaksonen kertoo.

Kaikki laskuttamaton vesi ei johdu putkirikoista, vaan sitä menee verkoston huuhtelemiseen ja paloposteista.

– Meidän taloutemme kyllä kestää korjaukset ja myös suuremmat saneeraukset. Me olemme hyvässä saneerausrytmissä eikä meillä ole korjausvelkaa eikä tulevaisuudessa odota pommi, että verkoston kunto romahtaisi, Laaksonen kertoo.

 

Pieksämäen Veden verkostopäällikkö Ari Haikarainen vastaa verkostojen rakentamisesta, kunnossapidosta ja teknisistä liittymäasioista.

– Vuoto voi paljastua parilla tavalla. Verkostossa on virtausmittareita, joista huomataan, että on syntynyt vuoto. Se voidaan myös huomata vesitornin pinnanmittauksessa voidaan huomata, mikä kertoo keskusta-alueen vuodosta, Haikarainen kertoo.

Usein verkostopäivystäjä saa soiton kuntalaiselta.

– Joku on havainnut veden tulon maastossa tai kuten viime viikolla Naarajärven vuoto huomattiin virtausmittauksesta ja kerrostalosta tuli ilmoitus, että paine on pudonnut, Haikarainen kertoo.

Sen jälkeen etsitään vuotokohta mittaustietojen perusteella. Vuodon suuruudesta pystytään päättelemään, minkä vahvuisessa putkessa vuoto on. Kun kohta on tiedossa, mietitään, voidaanko kohta eristää ja sulkea venttiilit niin, että kotitalouksia ei jää vedettä.

– Kaikki lähtevät töihin, vaikka olisi jouluaatto. Jokaisella on tehtäväkuva valmiina,  Haikarainen kertoo.

Pieksämäellä on noin 500 kilometriä vesijohtoverkkoa. Vuosittain siitä saneerataan yhdestä kolmeen kilometriä putkistoa.

– Korjaustyö tehdään niin, että putkistoon ei ole mahdollista päästä maavettä eli bakteereita. Yleensä se tehdään niin, että korjaukset tehdään paine päällä. Vettä tulee koko ajan, mikä vaikeuttaa kaivuutyötä huomattavasti. Pumput eivät riitä, vaan paikalla on imuauto, Haikarainen kertoo.

 

Tiedottamisessa Pieksämäen Vesi käyttää paljon omia verkkosivujaan sekä sosiaalisen median kanavia.

– Olemme saaneet kuntalaisilta paljon kiitosta tiedottamisestamme ja sen tyylistä, Laaksonen toteaa.

Tiedottamisesta vastaa Pieksämäen Vedessä Haikarainen, jolla on rento ja kansantajuinen tyyli.

– Korjausten etenemisestä kirjoitetaan blogityylisesti sitä tahtia, kun työ etenee. Sitä on pidetty hyvänä, Laaksonen sanoo.”