Vesihuolto toimii viruksista huolimatta

Pieksämäen Vesi Oy on varautunut erikoistilanteisiin jo ennakolta. On laadittu ns. Wsp- suunnitelma (Water Safety Plan), jonka yhteydessä on erilaisia uhkia varten tehty jo varauksia. Korona- virus ei sinänsä uhkaa vesihuoltoa, koska virus ei leviä veden, eikä jäteveden mukana. Vettä on siis aina turvallista juoda ja käyttää käsienkin pesuun aivan vapaasti ja turvallisesti.

Uhka, jonka tuo korona- virus meille aiheuttaa on se, että se koittelee meidän resursseja. Henkilökuntamme on tiukasti mitoitettu, eikä varahenkilöstöä juurikaan ole. Meillä on jo nyt kaksi henkilöä kotikaranteenissa, hallituksen suosituksen mukaisesti, lomamatkojen päätteeksi. Olemme turvanneet henkilöstömme riittävyyttä sulkemalla toimistomme, välttämällä vierailuja ja kontakteja ja käyttämällä etätyömahdollisuuksia ja kaukovalvonnan keinoja. Hoidamme vain kiireelliset tehtävät esim. mittarinvaihdoissa.

Päivystykset toimivat normaalisti ja niihin lähdetään pääosin kotoa käsin. Tämä voi joskus aiheuttaa pieniä viiveitä toimintaan. Veden saanti on turvattu, vaikka veden kulutus tänä aikana jonkin verran kasvaisikin. Kaikilla työssä olevilla työntekijöillä on puhelimet auki ja meiltä voi aina kysyä, jos joku asia mieltä painaa. Sähköposteihin vastaamme, mutta siinäkin voi olla aina joskus hieman viivettä. Keskinäistä yhteydenpitoa hoidamme puhelimien lisäksi sähköpostilla ja Whats Appilla.

Rakennustyömaille tulee luonteva katko, kun Kukkarojärven syöttölinjan rakentaminen on siinä vaiheessa, että voidaan aloittaa linjan huuhtelu. Palovesiasemaa/ varavedenottopistettä ollaan juuri tänään asentamassa ja siitä tullaan tuo huuhtelu tekemään. Laaksotien saneeraus odottaa roudan sulamista. Näin ollen työmaillekin tulee ainakin kuukauden tauko, jonka aikana osa pitää lomia, osalle järjestetään muita itsenäisiä tai etänä tehtäviä töitä. Vuotokorjaukset tms. akuutit kunnossapitotehtävät hoidetaan lähes normaalisti omin voimin.

Toivotaan, että tämä virus tai kausi-influenssa ei aiheuta enempää resurssihävikkiä, mutta tiedämme selviävämme tästä ja vielä paljon pahemmastakin tilanteesta aivan kunnialla hieman tilanteen mukaan venymällä. Rivissä oleva henkilöstö on hyvin motivoitunutta ja tulee tarvittaessa venymään niin paljon, että vesihuolto toimii kaikesta huolimatta asiakkaisiin nähden normaalisti. Osa henkilökunnastamme pitää ennakoidusti lomia, jolla turvataan myös resurssien riittävyyttä myös silloinen kun pahin resurssipula iskee.

 

Ari Haikarainen

Pieksämäen Vesi Oy