Valmistautukaa talveen!

Nyt on viimeinen aika valmistautua talveen ja pakkasiin. Kylmäksi jäävillä kesämökeillä kannattaa laskea putket tyhjiksi ja sulkea venttiilit. Jos teillä on itsetyhjentyviä venttiilejä sulkekaa ne täysin kiinni, ettei vedenpoistoreikä jää vuotamaan ja samoin keväällä aukaiskaa täysin auki ettei tule turhaa vuotoa.

Lämpimillä mökeillä kannattaa varmistaa, että esim. sulakkeen palaminen ei jätä vesimittaria kylmäksi. Varalämmittimen kun laittaa roikalla toiselta sulakkeelta niin yhden sulakkeen palaminen ei aiheuta katastrofia. Ulkovesiletkut kannattaa myös poistaa seinävesiposteista talveksi, ettei ne estä postin tyhjenemistä.

Kiinteistöillä missä ei jatkuvasti oleskella, kannattaa seurailla lämpötiloja ja sulkea vedet vaikka mittariventtiilistä vahinkojen välttämiseksi. Mikäli naapuritalo joutuu syystä tai toisesta asumattomaksi on sitäkin syytä seurailla ja olla yhteydessä naapuriin.

Putkien sulatuksessa kannattaa olla hyvin varovainen. Kuumailmapuhallin on liian raju vehje putkien sulatuksiin töhöistä yms. avotulivehkeistä puhumattakaan. Hiustenkuivaaja tai lämpöpatteri riittävät yleensä lämmönlähteiksi.

Talvihan tästä jo toistaiseksi hellittääkin, mutta sulamisvaiheessa ne suurimmat vahingot yleensä tulevatkin.

 

Ari Haikarainen