Tonttiviemärien kuntokartoitus

Kesä on kiinteistönhoidon aikaa ja on syytä kiinteistöissä tarkastella katon, vesijohtojen ja viemäreiden tilanne. Viemärissähän kiinteistön vastuulla on putki aina kadulla olevaan runkolinjan kaivoon saakka. Vastuu ei siis pääty tarkastuskaivoon, joka on yleensä tontilla. Liikkeellä on kesäisin innokkaita viemärien kuvauksia tarjoavia yrityksiä, joilla on kuvausvälineet mukana. Viemärin kuvaushan on aina tehtävä puhdistettuun putkeen. Puhdistamaton putki ei ole sovelias saneerausarvion tekemiseen. Vasta puhdistetusta putkesta nähdään hyvin putken kunto. Jos joku tarjoutuu puhdistamaan putken ja kuvaamaan sen niin  se on aina hyödyllistä. Jo pelkkä puhdistaminen kunnon puulaajalla poistaa suurimman osan viemärin ongelmista. Kuvaamalla löytyy ongelmakohdat ja silloin pystyy hyvin suunnittelemaan korjausmenetelmänkin.

Mikäli kuvaamisessa on todettu joku ongelma viemärilinjassa, niin silloin kannattaa kutsua paikalle oikea putkiasentaja paikallisesta putkiliikkeestä ja pyytää tarjous korjaus/huoltotyöstä. Tarjous on syytä pyytää kahdelta eri yritykseltä ja vertailla saatuja tarjouksia huolella. Pikainen kertakäynnillä tehty tarjous on yleensä tehty niin varmanpäälle, että asiaan kunnolla perehtymällä ja tutkimalla saadaan korjaustyökin halvemmaksi tai jopa tullaan tulokseen, että pelkkä huoltopuhdistus riittää pitkäksi aikaa.

Paikkakunnalla on erinomaisia putkiliikkeitä, jotka pystyvät tekemään paikkaansa pitävän tarjouksen ja laadukkaan työn. Täällä pikkukaupungissa on aukikaivaminenkin hyvin kilpailukykyinen saneerausmenetelmä ja hyvä etenkin siksi, kun se on ainut keino saneerata viemäri, jos vanhassa putkessa on painumia. Muilla menetelmillä ei painumaa voi korjata eikä siten ongelmat poistu. Jos kutsutte asiantuntijaa tarkastamaan viemärinne niin samalla on syytä tutkia myös sade- ja salaojavesien tilanne, ettei niitä pääse jätevesiviemäriin. Jätevesiviemäriinhän noita puhtaita vesiä ei saa missään nimessä johtaa, vaan ne pitää joko imeyttää tontilla tai johtaa sadevesiviemäriin.

Yli 30vuoden kokemuksella voin sanoa, että suurin osa kiinteistöjen viemäriongelmista johtuu kohtuuttomasta paperin käytöstä ja vierasesineiden joutumisesta viemäriin. Viemäreistä löytyy käsipyyhepaperia, pumpulipuikkoja yms. joiden paikka on roskakorissa, ei viemärissä. Toinen merkittävä vikojen aiheuttaja on orapihlajan tai pajun juuret, jotka tunkeutuvat heikkokuntoisiin betoniviemäreihin. Monesti nuo viemäriongelmat olisi vältettävissä reilummalla vedenkäytöllä. Nykyiset vähällä vedellä huuhtelevat wc- istuimet saattavat omakotitaloissa aiheuttaa noita huuhteluongelmia.

Monia kiusaa maasta nouseva tonttiventtiilin hattu näin keväisin. Sitä voi koittaa alentaa lyömällä vaikka rautakangella. Jos tuo venttiili etenkin on lieriömallia, niin se menee aika helposti takaisin paikoilleen. Isompia toimenpiteitä tuo vaatii vasta kun venttiilin kara alkaa ottaa hattuun kiinni, jolloin karaakin on lyhennettävä. Tonttiventtiili on myös kiinteistön omistajan ja se kannattaa kyllä pitää kunnossa ja paikka tiedossa. Jos tuo venttiili sijaitsee sorakadulla, niin se kannattaa pitä 15-20 cm murskepinnan alla ettei lana vie sitä mennessään.

Pieksämäen Vesi Oy ei suorita tonttiviemärien kuvauksia eikä puhdistuksia, koska ne ovat yksinomaan kiinteistöjen omistajien vastuulla. Sadevesiviemäreistä ja niihin liittymisestä vastaa kaupungin tekninen toimi.