Talvi tulee, jäätyykö vesijohdot?

Nyt ei kelit juuri talviselta näytä, mutta juuri nyt on korkea aika talveen varautua. Kannattaa tarkistaa, ettei vesimittari ole sellaisessa paikassa, että se voisi päästä jäätymään. Mikäli vesimittari jäätyy ja halkeaa, niin siitä aiheutuu kiinteistölle suuret vauriot. Mittarista purkautuvaa vettä ei yleensä lattiakaivokaan kerkeä vetämään. Kesämökit, jotka jäävät talveksi kylmilleen, ovat herkkiä jäätymään. Mikäli mökillä on niin sanottu itsetyhjentyvä tonttiventtiili, niin se pitää sulkea huolella, ettei se jää vuotamaan. Itsetyhjentyvä venttiili on oltava aina joko täysin auki tai täysin kiinni, muutoin ei vuotoreikä sulkeennu. Talveksi kylmillään olevassa mökissä pitää tämän lisäksi tyjentää sisäinen verkosto vaikkapa paineilman avulla.

Vaikka em. mainittu pitäisi olla kaikille selvää, niin miltei joka vuosi tulee eteen tilanne, että joltain jää tuo pakkanen huomioimatta. Mikäli tuota talveen varautumista ei pysty tai kerkeä itse tekemään niin aina löytyy Pieksämäeltäkin putkimies, joka tuon homman voi hoitaa. Joillain tuo vesimittari on esimerkiksi autotallissa ja talli kylmillään.

Viimeinen keino on jos vesijohdot tai mittaari uhkaa jäätyä, on jättää vettä hieman valumaan pahimpien pakkasten aikaan. Tämä ei kuitenkaan ole koko talven ratkaisu, kun vedenkulutus saattaa silloin hieman pompsahtaa!