Onko vesijohdot jäässä?

Nyt kun tässä pitelee vähän pakkasia niin saattaa olla, että joltakin on vesijohtoja jäätynyt. Olkaa varovaisia niitä sulatellessanne. Antakaa sulatustyö ammattilaiselle, ettei siinä tule yllätyksiä. Kiinteistön sisäiset putkistot on kiinteistönomistajan vastuulla, mutta vesimittari on Pieksämäen Veden mutta vastuu sen sulanapitämisesta on kiinteistön omistajalla. Mikäli vesimittari on päässyt jäätymään, niin uuden mittarin vaihdon kustantaa kiinteistön omistaja. Samoin on tietysti kiinteistön putkistojenkin laita.

Vesijohdoista ja mittarista kannattaa näin pakkasella pitää huolta. Vesimittaritila pitää olla lämmitetty niin, ettei mittari pääse jäätymään. Monesti mittari on mm.autotallissa ja siitä unohtuu ovi auki tai jotkut ovat jopa kytkeneet patterin pois päältä kesäksi vaikka niissähän on yleensä termostaatti eikä niitä kannattaisi sammutella.

Hätätapauksessa, jos ei mittarille tai muulle putkistolle saa järjestettyä lämpöä,  pitää jättää joku hana vähän tippumaan, niin jäätymistä ei pääse tapahtumaan.

Sitten kun vesijohdot on kuitenkin päässeet jäätymään ja pakkasten hellittäessä vesi purkautuu haljenneista putkista tai mittarista niin on hyvä olla selvillä sulkuventtiileistä. Joka kiinteistöllä on tontin rajalla tai kadulla sulkuventtiili, jonka kunnossapito kuuluu myös kiinteistönomistajalle. Vähin kunnossapitotoimi on, että tietää sen sijainnin niin hyvin, että osaa sen kaivaa lumihangesta näkyville. Meidän päivystäjä sen kyllä tulee nopeasti sulkemaan kunhan se on löydetty ja kaivettu näkyville valmiiksi. Meillä ei valitettavasti ole kaikkien taloventtiilien sijainteja taltioitu, koska ne on kiinteistön vastuulla.

Oikein hyvää Uutta, kuluvaa vuotta asiakkaillemme ja pidetään yhdessä vesivermeet kunnossa!

Ari Haikarainen

Pieksämäen Vesi Oy