Myrskyongelmia vesihuollossa, Laaksotien vesikatko pitkittyy!

13:56

Laaksotielle saatiin vihdoinkin vedet kytkettyä päälle. Vedessä esiintyy jonkin aikaa ilmaa, joka näkyy pärskähtelynä ja se irroittaa tonttijohdoistakin sakkaa. Mikäli vesi on samentunutta niin huuhtelu on siihen ainut apu. Mikäli tuntuu, että useammankaan tunnin huuhtelu ei vettä kirkasta niin silloin on jo syytä ottaa yhteyttä päivystäjäämme. Kiinteistökohtainen huuhtelun aluksi voi ottaa vaikka vesimittarin lukeman ja uuden lukeman kun huuhtelu on suoritettu niin hyvitämme huuhteluveden seuraavassa vesilaskussa. Vaikka katko oli pitkäkestoinen, niin vedenjakelua tehtiin vasta viime metreillä, koska viivästykset olivat meillekin yllättäviä ja alunperin ajateltiin niistä selviytyvän yön aikana. Nyt on työporukan aika korvata univelkaa ja kaivantojen täyttöä jatketaan perjantaina. Levysepänkadulla tulee vielä yksi pieni asennus, mutta se ei tule aiheuttamaan ongelmia asiakkaille.

11:18

Laaksotien vesikatko pitkittyy vielä tovin. Yksi osa petti kun laitettiin paineita päälle ja se aiheuttaa nyt vielä valitettavsti katkon pitkittymistä. Jostain vielä käsittämättömästä syystä hyvin paikoilleen kiristetty, vetoakestävä toleranssiliitin irtosi putkesta ja tietenkin vesi purkautui kaivantoon. Nyt joudutaan putkia desinfioimaan ja asentamaan niitä uudelleen. Tuolla osalla ei pystytä edes väliaikaisesti Laaksotien vesiä kytkemään. Kyllä tästä vielä tänään selvitään.

 

8:59

Eilinen myrsky teki ongelmia sähköverkolle ja ne heijastuvat suoraan myös vesihuoltoon. Jäteveden keskuspuhdistamo oli yöllä viitisen tuntia ilman sähköä ja se tietää että tulopumppaamossa vedenpinta alkaa nousta ja uhata kiinteistöjä. Tulopumppaamo saatiin lisäpumppauksilla ja imuautolla pidettyä aisoissa. Vettä pumpattiin tulopumppaamosta puhdistamoon eli kaikki vesi meni kuitenkin puhdistamon läpi eikä ohituksia tarvinnut tehdä.

Paikoin on paineenkorotuksia virrattomina ja se aiheuttaa taajaman ulkopuolella vesiongelmia, vettä joko ei ole ollenkaan tai paine on pienempi kuin normaalisti. Koko teollisuuskylä on sähköttömänä joten sieltä ei Virtasalmen suuntaan vettä lähde. Sähköjen korjausryhmä on kyllä paikalle tulossa. Virtasalmea ei auta edes Montolan kaivoksen varavedenottamo koska sielläkään ei ole sähköä. Ei auta juuri kuin odottaa sähköyhtiöiden korjauksien edistymistä. Kyllä sielläkin parhaansa tekevät.

Jätevesipumppaamoja on myös pois pelistä lähinnä yhteysongelmien vuoksi. Haapakoskella ei perineisesti ole myrskyn jäkeen sähköjä. Ne kohteet, joita ei ole varustettu varavoimalla saadaan normaalitoimintaan vasta kun sähköjä on saatu. Haapakoskella kuitenkin tulee vettä koska uuden vedenottamon varavoima toimii suunnitellusti.

Tilanne on siis kaikenkaikkiaan hallussa ja saatanee tämän päivän aikaan normalisoitua. Vaaraa terveydelle tai ympärisölle ei ole. Siellä missä vettä on, voi sitä käyttää normaalisti, laatuongelmia ei ole. Laaksotien alueella saattaa huuhteluista huolimatta esiintyä verkostossa ilmaa tai samentumaa kun vedet saadaan päälle. Siihen auttaa verkostohuuhtelun lisäksi kiinteistöjen omista putkista huuhtelu. Huuhtelu kannattaa tehdä talon äärimmäisestä vesipisteestä tai vaikka kaikista. Huuhtelun voi lopettaa kun vesi on kirkasta eikä ilmasta aiheutuvia pärskeitä enää esiinny.