Myrsky tulossa!

18.9.2021 klo11:20

Haapakoskelle palasi sähköt 9:51 joten varavoimaa ei enää tarvita. Tämä oli viimeinen myrskyn aiheuttama poikkeustilanne. Hälytystapahtumia myrsky aiheutti kaikenkaikkiaan noin 400 kpl, joista suurin osa siis sähkökatkoista. Päivystäjät asettuvat ansaituille päiväunille.

 

17.9.2020 klo 18:00

Vähällä on myrskystä tähän saakka selvitty. Lyhyitä sähkökatkoja on kyllä ollut ihan tarpeeksi. Puhdasvesipuolella on ollut tähän mennessä noin 180 hälyytystapahtumaa, joista suurin osa siis sähkökatkoista. Keli näyttää pikkuhiljaa asettuvan, niin eiköhän tästäkin taas selvitä ihan kunnialla.

 

17.9.2020 klo 13:00

Tuuli on kiihtynyt sen verran, että ensimmäisiä sähkökatkoja enimmäkseen Jäppilän suunnalla. Nämä aiheuttavat vesikatkoja ja paineen alenemia. Niiden suhteen olemme voimattomia ja odotamme sähköjen paluuta.

 

16.9.2020

 

Tänään alkava myrsky tulee aiheuttamaan vesihuollollekin ongelmia, vaikka siihen varaudutaan niin hyvin kuin on mahdollista. Suurin huolenaihe on sähköjen katkeaminen. Vaikka sähköyhtiöt ovat tehneet valtavasti töitä sähkön saannin turvaamiseksi, niin vielä on ilmalinjoja, joille kaatuvat puut aiheuttavat vahinkoa. Meidän pumppaamot ja paineenkorotukset toimivat sähköllä, eikä niitä kaikkia ole varustettu varavoimakoneilla, joten katkoja on odotettavissa. Myrskyillä tuppaa nuo tietoliikenneyhteydet pätkimään niin, että on monessa paikassa turvauduttava Adidas- verkkoon, eli käytävä paikan päällä herättelemässä laitteita, jotka tietysti pian menevät uudestaan vikatilaan.

Vesijohtoverkossa myrsky tulee näkymään haja-asutusalueilla veden tulon loppumisena tai paineen alenemana. Nämä ongelmat kyllä poistuvat, kun sähköyhtiöt saavat linjansa raivattua. Haja- asutusalueilla ei myöskään kiinteistöpumppaamot toimi, jos ei kiinteistölle tule sähköä. Silloin on kutsuttava imuautoa tyhjentämään pumppaamoa mikäli se täyttyy. Pumppaamon voi myös etukäteen ajaa tyhjäksi käsikäytölläkin. Suurin osa pumppaamoista on osuuskuntien ja pieni osa kiinteistöjen omia.

Kotitaloudet voi varautua myrskyyn monin tavoin. Vettä kannattaa varata ainakin vuorokauden tarpeeseen ja valaisimia kannattaa myös hankkia, taskulappuja ja kynttilöitä tarvitaan. Kännykät kannattaa pitää laturissa kun sähköä vielä on. Haja-asutusalueilla kannattaa tarkistaa agrigaatin kunto ja polttoainetilanne. Auto voi olla hyvä siirtää pois sen narisevan pihapuun alta aukeammalle paikalle jne.