Kohollaan olevat venttiilinhatut!

Keväisin ja etenkin tänä keväänä on vesijohdon venttiilien hattuja noussut asfaltin tai murskeen pinnan yläpuolelle. Venttiilithän pääsääntöisesti kuuluvat kiinteistönomistajan vastuulle riippumatta siitä ovatko ne kadulla vai tontin rajalla. Tuo omistus vähän vaihtelee riippuen siitä milloin vesisopimus on tehty. Laki on välillä muuttunut. Pääsääntöisesti Naarajärven alueella venttiilit ovat kiinteistön omistajien ja kaikkialla uudemmissa (2003 jäkeen) sopimukseissa venttiili ja tonttijohto runngosta alkaen on kiinteistön omistajan.

Johonkin aikaan noita venttilejä rakennettiin yleisesti runkolinjojen viereen keskelle katua ja monesti siitä kiinteistön rakentaja itse jatkoi tonttijohtonsa rakentamista. Käytäntö on vaihdellut koko maassa ja vesilaitoksissa. Useimmissa vesilaitoksissa on vesilaitos rakentanut tonttijohdon mittarille saakka, mutta silti johto on runkojohdosta venttiileineen siirtynyt kiinteistön omistajan vastuulle vesisopimuksella. Tonttiventtiilin sijaitseminen keskellä katua ei sinänsä ole väärin, kyllä se löytyy sieltäkin.

Tuon venttiilin rakenne on sellainen, että jos ei tuo karan neliskanttinen pää ole tuolta noussut, niin venttiilin hattua voi rautakangella tai lekalla huoletta koputtaa alemmas. Usein venttiilin karanjatkolle on laitettu muovinen suojaputki jota voi tarvittaessa lyhentää jotta hattua saa alemmas. Sora-alueella venttiili kannattaa laskea noin 10 cm kadun tai tien pintaa alemmas. Kyllä se sieltä tarvittaessa löytyy metallinpaljastimella tai mittaamalla. Jos tuo karan pääkin on koholla niin neuvoisinpa ottamaan yhteyttä vaikka meidän asentajiimme. He osaavat sanoa, että mitä venttiilille kannattaa tehdä. Joskus on voinut tuo karanjatko irrota venttiilin karasta ja silloin venttiili ei enää toimi. Usein sen joutuu siinä tapauksessa kaivamaan auki. Venttiili kannattaa ehdottomasti pitää toimintakuntoisena, jolloin putkirikon aikana saadaan vesi luotettavasti suljettua. Kohollaan oleva venttiili voi vaurioitua esim. aurauksen tai lanauksen yhteydessä ja silloin korjaaminen on yleensä vaikeampaa. Kohollaan oleva venttiili voi myös aiheuttaa vaurioita esim. auton renkaalle jolloin venttiilin omistaja voi olla korvausvelvollinen.

Jos kiinteistön omistaja joutuu tuon venttiilin kaivamaan auki, niin meiltä saa apua ja tarjoamme siihen tarvittavat materiaalit eli mahdollisesti karanjatkon sokkineen ja kunnollisen venttiilinhatun. Naarajärvellä on näköjään usein venttiilit hyvin ryhmissä eli kannatta tehdä kimppa naapurin kanssa kaivutöissä. Kaivutöihin on oltava kaapelinnäyttöjen lisäksi kaivulupa kaupungininsinööriltä.

Runkoventtiilit ja jätevesikaivot ovat meidän kunnossapidossa. Niitä jos on jossain koholla, niin silloin voi pirauttaa päivystäjällemme ja käymme korjaamassa asian kuntoon.

Hyvää kevättä kaikille!

Ari Haikarainen

Pieksämäen Vesi Oy