Häyrisentiellä kaivellaan vielä ainakin kerran!

Vesikatko tulee näillä näkymin huomen illalla tai torstaina päivällä ja kestää 1-2h.

 

Häyrisentien ja Niittytien risteyksessä kaivellaan vielä tänään ja huomenna. Alunperin Häyrisentien runkojohtoon tuli vuoto, joka johtui runkoventtiilin syöpyneiden pulttien pettämisestä. Venttiili oli asennetu 90-luvun alussa ja silloin vielä yleisesti käytettiin sinkittyjä tai jopa mustia pultteja, tänä päivänä käytetään vain haponkestäviä. Pultit olivat syöpyneet ja laippaliitos repesi aiheuttaen paineen, joka purkautui viereisen jätevesikaivon pohjasta viemäriin hajottaen betonisen viemärin pohjan totaalisesti. Viemärikaivo oli syytä vaihtaa uuteen muovikaivoon, kun vanhaa ei enää pystynyt korjaamaan. Kaivantoa ensi kerran täytettäessä huomattiin vielä läheisen kerrostalon taloventtiilin myös vuotavan ja se korjattiin myös. Nyt kun uusi kaivo on tehtaalta saatu ja joulutkin on vietetty, niin vaihdetaan tuo kaivo ja vaihdetaan myös tarvittaessa vastapäisen kerrostalon vesijohtoventtiili samalla kun paikalla ollaan ja samoilla päällystyksillä päästään.

Häyrisentie on saneerattu vuonna 1990 ja vesijohdon putkimateriaali on peh-muovia. Tuo oli Pieksämäellä ja koko suomessa ensimmäisiä muoviputkia ja on edelleen priimakunnossa. Tuohon aikaan oli vain noissa liitostavoissa, hitsauksissa ja laippaliitoksissa vielä kehittämistä. Alkuvuodestahan petti samassa linjassa hitsisauma keskuskoulun kohdalla. Onneksi itse putkimateriaali on hyvää, mutta nuo pettävät kalusteet ja liitokset voivat tuottaa tulevaisuudessakin meille päänvaivaa.  Osien pettämiset ovat ikäviä siinäkin mielessä, että niiden pettäminen aiheuttaa verkostoon aina jonkinlaisen paineiskun ja se saa vedet hetkeksi sekaisin. Liitostavat ja hitsausmenetelmät on noista päivistä onneksi kehittyneet kukonaskellin parempaan suuntaan.

Mikäli tuo Häyrisentie 31 taloventtiili osoittautuu myös vaihtokuntoiseksi, tulee huomenna lyhyehkö vesikatko samalle alueelle kuin viimeksikin. Lähistöllä on vielä Niittytien suuntaan oleva venttiili, jonka kuntoa voimme vain arvailla, mutta roudan aikaan ei oikein ole mahdollista kaikkea tarkastaakaan, kun roudan rikkominen on työlästä ja kallista etenkin, kun kaapelit on jälleen osuvasti asennettu kaikki vesijohtojen päälle. Mikäli tuokin venttiili vielä alkaa vuotamaan niin onpahan meillä osoite sitten selvillä.

Kaikki korjaustyöt tehdään meillä omana työnä, vain kaivinkone ja kuorma-auto ovat vuokrakoneita.

Ari Haikarainen

Pieksämäen Vesi Oy