Lisääntyneen vedenkulutuksen syy on selvinnyt

30.6.2017 klo 9:3 Vedenkulutuksen syy selvisi!

Vedenkulutuksen syy selvisi tänä aamuna. Paikallisen lämpövoimalan uuden savukaasupesurin jäähdytyspiirissä oli tietokone tai laitevika joka avasi vesiventtiilin klo 17:30 ja sulki sen aamulla klo 08:00. Venttiilin kautta virtasi tuolloin 60m3 /h vettä maastoon. Voimalan automaatiota valvotaan nykyään Iisalmesta käsin.

Vian jäljille pääsimme vaihtoehtojen poissulkemisella ja sitkeällä etsinnällä, lopulta tänä aamuna lämpövoimalalle lähettämämme miehet vuodon löysivät.

Voimme nyt palata normaaliin rutiiniin vesihuollossa entistä puhtaammin putkin ja kokemusta rikkaampana.

29.6.2017 klo 21:06 Vettä kuluu edelleen vaan vähemmän kuin viime yönä!

Tänä iltanakin vedenkulutus alkoi kasvamaan jonkin verran, eikä torni täyty normaalisti. Iltapäivällä tuli yleisövihje, että Hiekkapuron hautaumaalla oli ilkivaltaisesti jätetty monia kasteluvesiposteja vuotamaan niin, että vettä tuli jo ulos hautausmaan portista. Huomenna pääsemme lukemaan vesimittarin ja toteamaan vuotaneen vesimäärän. Se ei selittäne tuota ylimääräistä vedenkulutusta kuitenkaan kokonaan. Tarvittaessa yöllä suljemme teollisuuskylän aluetta vuodon rajaamiseksi. Tällöin on vedettömäna myös Virtasalmelle johtava vesilinja Vehmaskylään saakka.

29.6.2017 klo 14:40 Ristonkadulla vesikatko!

Yksi ”normaali” vesijohtovuoto löytyi Tahiniemestä Ristonkadulta. Se korjataan, vesitilanne huomioiden, välittömästi. Tuo vuoto nätisti purki vetensä sadevesiviemäriin, mutta nyt putkahti näkysälle erittäin valppaiden ihmisten ihmeteltäväksi. Työn aikana on Ristonkadulla vesikatko ja ehkä jopa osalla Tahintietä. Kaikille ei nyt pystytä erillistä ilmoitusta laittamaan, mutta vesikatkon huomaa tällä kertaa siitä ettei vettä tule. Katko on kuitenkin lyhyt n.1-2h.

29.6.2017 klo 10:32

Eilen illalla noin klo 17:30 vedenkulutus kasvoi taas edellisen yön lukemiin. Vettä menee silloin 30-50m3/h normaalia enemmän ja melkein tornillinen yössä eli noin 800 m3. Vedenkulutus on voitu korvata kasvattamalla pohjavedenottamoiden tuottoa ja tällä kyllä pärjätään ellei vaan satu oikeata, todellista vesijohtorikkoa. Eilen edellisenä iltana alkanut vedenkulutus loppui noin klo 10:00 ja tämän päiväinen tilanne näyttää samalta että kulutus pienenee. Vuotanutta vettä ei ole löydetty maastosta, viemäreistä, eikä sadevesiviemäreistä. On alueita, joissa jätevesiviemärit johtavat painovoimaisesti vedet suoraan puhdistamolle, jolloin lisävettä on vaikea havaita. Alueilla, joista jätevesi tulee pumppaamojen kautta voidaan lisä vesi huomata pumppaamojen valvontaohjelmista. Sadevesilinjoissa ei Pieksämäellä ole pumppaamoja vaan ne johtavat vetensä painovoimaisesti ojiin ja järviin.

Tuon kokoinen ja ajoittunut vedenkulutus viittaa esim. teollisuuslaitoksen springler- järjestelmän vikaan tai vastaavaan. Kun vuoto on kantakaupungin alueella niin vaihtoehdot tuntuu olevan palopostit tai springler- liittymät. joissa putkikoko riittää tuon virtaaman saavuttamiseksi. Vr konepaja on jo rajattu pois vesimittarin ja painetietojen perusteella laskuista. Paloposteista luvaton vedenotto olisi ehkä huomattu tässä kaupunkialueella. Vaikea on myös kuvitella käyttäjää, joka noin paljon vettä tarvitsisi.

Mikäli vedenkulutus vielä uudelleen kasvaa suljemme ensi yönä puolenyön maissa teollisuuskylän alueen ja siellä olevia kiinteistöjä ja putkiosia. Tämä tulee tietenkin aiheuttamaan siellä vesikatkoja. Voi olla tarvis sulkea myös muitakin verkostonosia eli ”yllättäviä” vesikatkoja voi esiintyä muuallakin. Yöllä tuo linjan osien sulkeminen on tehtävä kun ”oikea” vedenkulutus on pienimmillään.

Mikäli tietoonne tulee jotain, joka voisi tuon vedenkulutuksen selittää niin ottakaa yhteys minuun puh. 0445882575 tai päivystäjäämme puh. 0445882821

Julkaistu kohteessa Ajankohtaista, Häiriötiedotteet